Bed & Breakfast aan de Diefdijk, Leerdam

Genieten van de Natuur:


Op de Linge kan je heerlijk kanoën of een tochtje maken met de plaatselijke rondvaartboot. Ook kan je in de haven van Leerdam sloepen huren, waarmee je zelf een tochtje kunt maken.
Vergeleken met zijn grote broers Rijn en Waal is de Linge maar een bescheiden riviertje. Maar wel puur Hollands! Vanaf de oorsprong bij het middeleeuwse kasteel De Doornenburg dartelt de Linge honderd kilometer lang door een idyllisch landschap.

Schoonrewoerd / Wiel van Bassa:


Het dichtstbijzijnde dorp is het dorp Schoonrewoerd, een van oudsher agrarisch dorp en voor een groot deel nog in oorspronkelijke staat, waarin het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. In Schoonrewoerd vind je nog een kleine supermarkt, een warme bakker, een ambachtelijke slager en een groenteman. En niet te vergeten natuurlijk Eetcafé de Zwaan, waar je op 6 dagen van de week wat kunt drinken, maar ook een eenvoudige maaltijd kunt nuttigen (Zondags helaas gesloten). Schoonrewoerd ligt op een kleine 2 kilometer afstand van ons vandaan en is goed te lopen en te fietsen via een leuk binnenpad tussen de boomgaarden en het Wiel door.

De Diefdijk is gelegen in de Vijfheerenlanden tussen de Lek en de Linge. Het directe landschap wordt bepaald door weilanden, grienden, wielen (plassen, ontstaan door dijkdoorbraken, o.a. de Wiel van Bassa of Schoonrewoerdse Wiel) en boomgaarden. In het Wiel van Bassa, dat op 500 meter afstand van ons huis gelegen is, kan je zomers heerlijk zwemmen.

Leerdam Glasstad:


De gemeente Leerdam is een gemeente die het Groene Hart met het Gelderse rivierenlandschap verbindt. Ze ligt aan de rivier de Linge in het midden van de driehoek die de snelwegen A2, A15 en A27 vormen. Zij bevindt zich in de zuidelijke punt van Zuid-Holland waaraan de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht elkaar raken. Leerdam is een oud vestingstadje dat in de 14de eeuw de eerste stadsrechten kreeg.

Leerdam is beroemd vanwege zijn glaskunst. Het Nationaal Glasmuseum is in Leerdam gevestigd. In de Glasblazerij van Leerdam kunnen bezoekers van dichtbij glasblazers aan het werk zien. Ook worden hier workshops glasblazen gegeven en kunnen kunstenaars en ontwerpers hun tekeningen hier laten omzetten in glazen objecten.
De Leerdamse Glasdagen en de internationale Glaskunstbeurs zijn een begrip in binnen- en buitenland.
Glas is bepalend voor de kunst en cultuur in Leerdam. In Leerdam bevinden zich onder andere: Glasfabriek, Glasblazerij, Nationaal Glasmuseum, Glasgalerieën en de Kristalwinkel.

Er is koopavond op vrijdagavond. Op donderdag van 08.30 tot 12.30 uur en zaterdag van 12.30 tot 17.30 uur is er markt in de stad Leerdam.

Andere bezienswaardigheden:


- Forten en de Nieuwe Hollandse Waterlinie:
De Diefdijk is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot Werkendam aan de Biesbosch. Er is een speciale wandelroute, het waterliniepad dat onder meer langs 5 vestingen, zo'n 50 forten en batterijen, inundatiesluizen en andere overblijfselen van deze 19e-eeuwse verdedigingslinie voert.
Fort Asperen en Fort Vuren liggen hier in de buurt en zijn de moeite waard om te bezichtigen. Fort Asperen is van medio April t/m begin oktober te bezichtigen en je kunt er heerlijk drinken en eten. Fort Vuren organiseert regelmatig activiteiten zoals concerten en dergelijke.

- Het hofje van mevrouw Van Aerden
Prins Willem V, de vader van Koning Willem I, schonk aan de familie Van Aerden het terrein waar vroeger het Kasteel van Leerdam had gestaan.
Zie www.hofjevanaerden.nl voor activiteiten en rondleidingen

- De Grote Kerk
De Grote Kerk in het centrum van Leerdam is een laat-gotische kruiskerk met een romaanse toren uit de 13e eeuw.

- Bridge Museum
In het bridgemuseum zijn de meest uiteenlopende artikelen te vinden die met bridge te maken hebben. Natuurlijk de speelkaarten en speelkleedjes, maar ook minder voor de hand liggende promotie-artikelen

Evenementenkalender Leerdam